Lees pagina voor

Werkzaamheden aanleg Hedelse deel snelfietspad Zaltbommel-Den Bosch van start

5 maart 2024

Deze week zijn we gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van het Hedelse deel van het snelfietspad Zaltbommel – Den Bosch. Om de verbreding van het fietspad aan de Oude Rijksweg in Hedel mogelijk te maken, wordt een rij bomen tussen de Oude Rijksweg en het huidige fietspad gekapt. Tijdens deze werkzaamheden is een omleiding voor fietsers aangegeven.

Kappen en herplanten van een deel van de bomen

Om de verbreding van het fietspad aan de Oude Rijksweg in Hedel mogelijk te maken, is het nodig om de rij bomen tussen de Oude Rijksweg en het huidige fietspad te kappen. Het gaat in totaal om 133 bomen. Het aantal bomen dat gekapt wordt compenseren we met het planten van nieuwe bomen in Hedel en Ammerzoden.

Dat de rij bomen wordt gekapt, zorgt op deze plek niet voor problemen voor de aanwezige flora en fauna. In totaal staan er op dit moment 4 rijen bomen langs elkaar. Door een rij weg te halen, krijgen de bomen in de andere rijen meer ruimte om te groeien. Bovendien blijft er genoeg plek voor vogels en andere dieren om eten te vinden in de bomen of hun nestje te maken.

Omleiding voor fietsers

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren worden fietsers omgeleid. Deze omleiding wordt ter plekke met borden aangegeven. Bij de rotonde tussen de Oude Rijksweg en de Baronieweg komt een tijdelijke fietsbrug. Op sommige plekken moeten fietsers over de autoweg. Hier wordt de maximumsnelheid voor automobilisten van 60 kilometer per uur tijdelijk verlaagd naar 30 kilometer per uur.

De aanleg van de snelle fietsroute

Het fietspad aan de Oude Rijksweg in Hedel wordt verbreed tot gemiddeld vier meter. Dit fietspad is een onderdeel van de snelle fietsroute tussen Zaltbommel en Den Bosch. De snelle fietsroute zorgt ervoor dat fietsers sneller en veiliger kunnen fietsen en is een aantrekkelijk alternatief voor automobilisten die nu de A2 gebruiken. Daarnaast is het een grote verbetering voor fietsers die al fietsen tussen beide steden.

De snelle fietsroute krijgt brede fietspaden in een rode kleur. Fietsstraten, waarop de auto te gast is, zijn ook onderdeel van de nieuwe route. Bovendien krijgen fietsers voorrang bij kruisingen met rustige wegen en rotondes in de bebouwde kom.