Koninklijke Onderscheiding voor Ada Boerma-van Doorne

Geplaatst op maandag 14 november 2022

Namens Zijne Majesteit de Koning mocht burgemeester Van Kooten op maandag 14 november Ada Boerma-van Doorne uit Ammerzoden benoemen tot Ridder in de Orde van OranjeNassau. Normaal gesproken vindt de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding op Koningsdag plaats. Voor een tussentijdse uitreiking moet een goede reden zijn. Mevrouw Boerma-van Doorne ontving de onderscheiding tijdens haar afscheid als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging.

Ada Boerma-van Doorne ontving de onderscheiding omdat zij zich al jarenlang vrijwillig intensief inzet voor verschillende organisaties en verenigingen. Op 14 november nam ze afscheid als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Mevrouw Boerma-van Doorne zet zich ook nationaal en internationaal in voor het CDA, o.a. op het gebied van educatie en doorontwikkeling bij het Steenkamp Instituut en de Eduardo Frei Foundation. Hierbij zet zij zich nadrukkelijk in om jongeren en vrouwen actief bij de politiek te betrekken. Ook Rotary Zaltbommel en de Hervormde gemeente Well-Ammerzoden sloten zich aan bij ondersteuningsverklaringen voor de Koninklijke Onderscheiding. 

Bestuurlijke carrière

Ada Boerma-van Doorne was een aantal jaren wethouder in de gemeente Winschoten. Van 2001 tot 2007 was zij burgemeester van Rozendaal, de kleinste gemeente van Gelderland. Op 30 november 2007 werd ze benoemd tot burgemeester van Maasdriel. In 2010 legde zij haar werkzaamheden vanwege gezondheidsredenen neer en werden haar taken overgenomen door waarnemend burgemeesters Frankfort en vervolgens De Cloe. Op 1 oktober 2012 ging mevrouw Boerma-van Doorne met pensioen.

Bijzondere uitreiking

Omdat de uitreiking niet in Maasdriel plaatsvond, reisde burgemeester Van Kooten maandag af naar Gouda. Om in deze gemeente een lintje uit te mogen reiken, moest de burgemeester vooraf toestemming vragen aan het college van de gemeente Gouda.

Meer nieuws