Lees pagina voor

Rioolverstopping

Niet alle resten en stoffen mogen in het riool. Dit kan namelijk verstopping veroorzaken.

Wat mag in het riool?

Alles wat in de keuken door het zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool. Als het maar geen schadelijke stoffen bevat.

Schadelijke stoffen voor het riool

Ze kunnen verstoppingen veroorzaken en problemen bij de zuivering opleveren. Daar komt nog bij dat chemicaliën en medicijnen vaak niet worden afgebroken. Ze verdwijnen dan ongezuiverd naar sloten en watergangen.
Het is daarom verboden om verf, medicijnen en chemisch afval via het riool weg te spoelen.
Kijk ook eens op de website hoe je frituurvet recyclet (Deze link gaat naar een externe website).

Rioolverstopping, wat nu?

Als er een verstopping is, kun je vlakbij de erfgrens het ontstoppingsputje opgraven. Als jij het ontstoppingsputje niet kunt vinden kan je gebruik maken van de extra service die wij bieden. Alle adressen waarvan bij ons een werktekening beschikbaar is, hebben wij gedigitaliseerd, je kunt de tekening van je adres (wanneer deze bij ons beschikbaar is) gratis downloaden (Deze link gaat naar een externe website). Op deze tekening staat aangegeven waar het ontstoppingsputje ligt. Kan je de tekening niet zelf lezen, geef deze dan aan de partij die voor jou de verstopping op komt lossen, zij kunnen dit soort technische tekeningen lezen.
Wanneer het putje leeg/droog staat zit de verstopping op jouw eigen terrein. Wanneer het putje vol water staat zit de verstopping op gemeentegrond.

Verstopping op eigen terrein (van woning tot erfgrens)

Als de verstopping op eigen terrein zit zul je zelf voor de ontstopping moeten zorgen. Je kunt hiervoor een bedrijf inschakelen als het jezelf niet lukt. Als blijkt dat de verstopping ook op gemeentegrond zit moet je de gemeente alsnog inschakelen. Zonder toestemming van de gemeente is het niet toegestaan de ontstopping zelf of door een derde uit te laten voeren. Kosten die daarvoor gemaakt worden zonder overleg vooraf met de gemeente worden dan ook niet vergoed.

Verstopping op gemeentegrond (van erfgrens tot hoofdriool)

Voor een verstopping op gemeentegrond moet je altijd contact opnemen met de gemeente. Dit gedeelte wordt dan zo spoedig mogelijk door de gemeente ontstopt. Blijkt achteraf dat de verstopping zich toch op jouw terrein bevindt, of is de verstopping ontstaan door lozing van verkeerde stoffen, dan brengen wij de door de gemeente gemaakte kosten bij jou in rekening.

Melding rioolproblemen en vergoeding kosten

De gemeente is voor ontstoppingen en andere storingen 24 uur per dag bereikbaar op het nummer 14 0418. Buiten openingstijden kom je bij een calamiteitendienst uit. De melding wordt zo spoedig mogelijk opgepakt.

Het is heel belangrijk dat de verstoppingen gemeld worden bij de gemeente. Anders worden rekeningen van derden niet vergoed of betaald. Er moet met een medewerker van de gemeente worden overlegd.