Bewoners initiatieven

Bankje in Rossum | Social sofa

Rossumse inwoners streden in 2016 tegen elkaar tijdens het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Het winnende team speelde voor de aankoop van een bankje. Versierd met 50.000 mozaïek steentjes door kunstenares Truus Brands en een aantal vrijwilligers, staat het sinds eind april te pronken op de Waaldijk.

Minibieb

Marjon Vos had al een kleine minibieb op haar oprit staan. Samen met Daniëlle van Vonderen bedacht ze het plan om een grotere versie bij de basisschool in Well neer te zetten. Haar vader Evert Vos ging vervolgens aan de slag. En het resultaat mag er zijn. “Dit is zo’n mooi principe,” zegt Daniëlle. ‘’Heb je zin om te lezen? Dan haal je een boek!’’ En omdat de minibieb bij school staat zorgt dit ook voor leesvoer voor de kleintjes. Wil je boeken doneren? Neem dan contact op met Marjon via marjonv80@gmail.com

Sporthuldiging

In 2016 organiseerde de gemeente de huldiging van alle Maasdrielse sportkampioenen nog zelf. Tijdens dat evenement werd door jeu de boulesvereniging L’Ammerzo toegezegd dat zij de huldiging in 2017 zouden organiseren. Het evenement was een succes en in 2018 wordt het stokje overgenomen door VVHRC’14 uit Rossum/Hurwenen.

Basketbal en buskruit in Well

Luc van Willegen uit Well staat elke maandagmiddag met een door de gemeente gesponsorde container vol sportattributen klaar om met leerlingen van basisschool De Hoeksteen te sporten. Een uurtje lekker bewegen op het veldje aan de Koetsiersakker; voetbal, hockey en basketbal, maar ook ‘ouderwetse’ spelletjes als buskruit.

Luc (18) studeert aan de sportacademie en wil later fysiotherapeut en voetbaltrainer worden. Toen zijn moeder, lid van de Wellse dorpsraad, hoorde dat de buurtsportcoach van de gemeente het erg druk had met alle activiteiten in Maasdriel dacht ze meteen aan haar sportieve zoon. “En voor mij is het ideaal, deze uurtjes tellen als stage-uren en ik doe ondertussen ervaring op”, vertelt Luc. “Lesvoorbereiding is een van de vakken op school waar ik opdrachten voor moet maken. Met die opdrachten haal ik studiepunten. Ik loop ook stage bij de Rodaboys in Zaltbommel, ik train daar de F1. Dus ik heb heel wat voor te bereiden elke week.”

Het is druk op het veldje. Er wordt gehockeyd, een ander groepje speelt onder leiding van Luc buskruit. “Er komen elke maandag tussen de tien en vijftien kinderen, soms zelfs meer”, vertelt Luc. Het enthousiasme is groot. Op de vraag of ze het leuk vinden om te komen sporten buitelen de kinderen zowat over elkaar heen. Kreten als ‘super leuk!’ en ‘ik kom elke week!’ maken duidelijk dat het initiatief erg gewaardeerd wordt. Na de zomervakantie pakt Luc het samen sporten weer op. “Ik ken alle kinderen goed, dus dat is wel handig. Soms is het pittig om ze allemaal bij de les te houden, maar daarom is het ook zo’n goede leerschool voor me”, zegt hij met een grijns.

Spreekt dit initiatief van Luc u aan en wilt u in uw eigen dorp gaan sporten met kinderen? Kijk dan op de pagina goed-idee-doe-er-iets-mee. Wilt u een keer met Luc meekijken? Dat kan, de gemeente Maasdriel brengt u graag met hem in contact. Bel of mail ons via 14 0418 of info@maasdriel.nl.