Lees pagina voor

Wat kunt u doen in uw tuin?

Laat u inspireren en ontdek welke maatregelen u zelf kunt nemen.

Uw tuin kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn veel kleine aanpassingen die u kunt doen om die gevolgen te beperken, bekijk hiervoor o.a. de volgende websites:

Vergroenen

Maak uw tuin, balkon of terras groener. Kies voor verschillende soorten planten, met verschillende bloeitijden. U heeft dan op alle momenten van het jaar iets moois om naar te kijken. En de insecten en vogels zijn u dankbaar. Meer groen in de tuin zorgt er ook voor dat regenwater beter weg kan en dus niet op de tegels blijft liggen. Bovendien zorgt groen voor verkoeling tijdens warme dagen.

Aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van een woning. Als u daar bijvoorbeeld één of meerdere planten neerzet krijgt u direct een heel andere sfeer en haalt u het groen de straat in. Ook heeft dit een positief effect op het klimaat in uw straat.

Regenwater in de ton

Vang regenwater op in een regenton en laat het niet direct het riool inlopen. Een regenton  maakt u bewuster van het watergebruik. Wanneer er water in de ton zit kunt u op elk gewenst moment gratis water aftappen om in uw tuin te gebruiken. Een regenton sluit u heel eenvoudig aan op de regenpijp.

Groen op het dak

Een ‘groen dak’ is een dak dat bedekt is met planten en/of vetkruid. Denk aan het dak van uw huis, maar ook aan het dak van uw schuur. Een groen dak kan ongeveer 50 procent van het regenwater opnemen en weer afgeven aan de atmosfeer. Het beperkt dus wateroverlast én geeft verkoeling tijdens warme dagen. Bovendien draagt het bij aan een prettige leefomgeving.

Dakwater afkoppelen

Afgekoppeld water kan naar een infiltratievoorziening onder de grond worden gebracht waarna het geleidelijk verder in de grond zakt (als het grondtype dit toelaat). U kunt ook een stapje verder gaan, door een watertank te gebruiken in plaats van een infiltratievoorziening. Zo kunt u ook nog het water hergebruiken om in te douchen of voor uw wasmachine.