Lees pagina voor

Wat kunt u doen aan het verduurzamen van uw vervoer?

Thuiswerken

Thuiswerken is veel milieuvriendelijker dan werken op kantoor. Een  werknemer hoeft zich namelijk niet te verplaatsen, waardoor de auto voor de deur kan blijven staan. Autorijden veroorzaakt CO2-uitstoot en leidt dus tot klimaatverandering. Hoe meer je rijdt, hoe groter de uitstoot. Door thuis te blijven en de auto te laten staan draag je je steentje bij aan een beter milieu, of misschien kunt u of uw gezin wel met een auto minder, dan wel helemaal zonder auto.

Kom uit de file, stap op de fiets

De aanleg van de snelle fietsroute F2 tussen Zaltbommel en ’s-Hertogenbosch maakt de fietsverbinding sneller en veiliger. De snelle fietsroute maakt fietsen met zo min mogelijk oponthoud mogelijk tussen treinstation Zaltbommel, Hedel en treinstation ’s-Hertogenbosch. Er komt een tunnel onder de Van Heemstraweg, een nieuw vrij liggend fietspad bij de Steenweg en de Parallelweg én een brug over de Zandzuigerstraat. Daarmee wordt fietsen een aantrekkelijk en gezond alternatief voor de automobilist die op deze afstand (15 km) over de drukke A2 rijdt. Daarnaast is de fiets ook een schoon alternatief. Een elektrische fiets stoot slechts 5 gr CO2 per km uit, en een auto ruim 200 gr CO2 per km. (bron: Milieucentraal).

Autodelen

De meeste auto’s in Nederland staan het grootste deel van de tijd stil. Is dat bij uw auto ook het geval, dan is autodelen wellicht iets voor u. U kunt uw auto bijvoorbeeld delen met mensen in de buurt. Zo verdient u wat van uw autokosten terug. Daarbij helpt u het aantal auto’s terug te dringen en draagt u bij aan een schoner milieu.

Bandenpomp

Op de parkeerplaats naast het gemeentehuis kunt u vanaf nu gratis de banden van uw auto oppompen. Door elke twee maanden uw bandenspanning te controleren en op peil te houden bespaart u brandstof, CO2-uitstoot en voorkomt u onnodige slijtage aan de banden.

Makkelijk te gebruiken

‘De Slimme Bandenpomp’ werkt op zonne-energie en is door automobilisten gratis én gemakkelijk te gebruiken. U vult uw kenteken in en de bandenpomp weet hoeveel druk er in uw banden moet. Het apparaat helpt u stap voor stap bij het juist oppompen van uw banden. Na het gebruik ziet u op het display hoeveel u gaat besparen met uw nieuwe bandenspanning.

Harde banden zijn belangrijk

Met zachte banden gebruikt de auto meer brandstof of stroom. Dat komt omdat de auto meer moeite moet doen om de banden te laten rollen. Met harde banden stoot u dus minder CO2 uit en bespaart u op uw brandstof. Harde banden slijten minder snel en geven minder kans op een klapband.