Update: brand aan de Groenestraat in Hurwenen

Geplaatst op donderdag 28 juli 2022

Dinsdagavond heeft er een zeer grote brand gewoed aan de Groenestraat in Hurwenen. Gisteren heeft er uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar de verspreiding van asbest die is vrijgekomen bij de brand. Het asbest is in een klein gebied verspreid. Vandaag start een gespecialiseerd bedrijf met het opruimen van het asbest in het verspreidingsgebied. Het opruimen duurt naar verwachting enkele dagen. Daarna zal in opdracht van Omgevingsdienst Rivierenland een laatste controle van het gebied plaatsvinden.

Verspreidingsgebied

De meeste asbestdeeltjes zijn aangetroffen in de brandresten die terecht zijn gekomen op het weiland dat grenst aan de afgebrande loods. Bij een klein aantal woningen aan de Groenestraat in de buurt van dat weiland zijn her en der enkele kleine asbesthoudende brandresten gevonden.

Aan de kant van de Hendrik Walterus van Heelstraat met de even huisnummers zijn zeer minimaal hele kleine stukjes asbesthoudende brandresten aangetroffen. Deze stukjes zijn zo klein dat ze naar alle waarschijnlijkheid met een windvlaag of een regenbui zullen verdwijnen en niet meer te vinden zijn. Bent u daar woonachtig en treft u toch nog brandresten op uw spullen aan, bijvoorbeeld op een tuintafel of autoruit? Dan kunt u dit met een natte doek afnemen. We adviseren u de doek in een afgesloten zak bij het afval af te voeren.

As en roet zonder asbest

Door de brand is er veel as en roet in de omgeving verspreid. Asbestvrij as en roet wordt veel verder meegenomen door de wind dan asbesthoudend materiaal dat zwaarder is. Woont u buiten het verspreidingsgebied en treft u as of roet aan op uw spullen? Dan kunt u dit zelf schoonmaken.

Meer nieuws