Week van de Digitale Veiligheid: eerst checken, dan klikken

Geplaatst op dinsdag 3 mei 2022

We zijn steeds meer actief op internet. Dit biedt kansen, maar helaas zijn er ook mensen die er misbruik van willen maken. Het wordt steeds lastiger om dat te herkennen. Criminaliteit via het internet neemt sterk toe en internetcriminelen worden steeds slimmer. Deze week vragen we daarom extra aandacht voor uw online veiligheid, want iedereen kan slachtoffer worden.

Bescherm uzelf tegen phishing

U krijgt een mail of sms met de vraag om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u wordt gevraagd om gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing. Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken. Wees dus alert.

Waar moet u op letten?

  • Klik nooit op een link in een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage.
  • Twijfelt u? Neem dan contact op met de organisatie of de persoon die u benadert. Zoek zelf het telefoonnummer van die organisatie of persoon op.
  • Gaat het om geld of belangrijke gegevens? Is er haast bij? Eerst checken, dan klikken. Via de Fraudehelpdesk kunt u de e-mail controleren.

Bent u toch slachtoffer geworden?

  • Meld het onmiddellijk bij uw bank.
  • Doe altijd aangifte bij de politie.
  • Meld het bericht bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie en tips

Kijk voor meer tips over veilig internetten op de website van Veilig internetten.nl.

Meer nieuws