Nederland in lockdown

Geplaatst op maandag 20 december 2021

Op zaterdag 18 december was er weer een persconferentie. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertelden dat zij zich veel zorgen maken over de nieuwe variant van het coronavirus (omikron). Die verspreidt zich erg snel. Dat leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Te veel operaties en behandelingen kunnen nu al niet doorgaan. Iedereen wil in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van het virus moet worden afgeremd. Daarom is Nederland zeker tot en met vrijdag 14 januari 2022 in lockdown.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Ook tijdens de feestdagen. Ontvang thuis per dag niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar. Behalve tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Buiten mogen maximaal 2 personen vanaf 13 jaar samen zijn. Dit maximum geldt niet voor mensen die op 1 adres wonen. Houd overal 1,5 meter afstand en denk aan de basisregels (handen wassen, ventileren, thuisblijven en testen bij klachten).

Meeste locaties gesloten

  • Onderwijs t/m 9 januari
  • Horeca (bestellen en afhalen mogelijk)
  • Niet essentiële winkels (bestellen, afhalen en retourneren mogelijk)
  • Niet-medische contactberoepen (bijv. kappers)
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen
  • Binnensportlocaties (zwemlessen mogen doorgaan)

Sport en evenementen

Buitensportlocaties mogen open blijven tot 17:00 uur. Wel gelden extra regels voor sporten in groepen. Ook geldt er een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden mogen doorgaan.

Kijk voor een overzicht van alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Financiële steun

Het economisch steunpakket voor ondernemers, bedrijven en werkenden wordt verlengd tot en met maart 2022. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Meer nieuws