Opening waterberging ‘De Drielse Motte’ en monument ‘De Asbergkamp’

Geplaatst op maandag 4 oktober 2021

In de Duitse Weistraat in Kerkdriel komen het verleden en de toekomst bijeen in waterberging ‘De Drielse Motte’ en monument ‘De Asbergkamp’. Deze worden op 16 oktober 2021 officieel geopend. U bent daarbij van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Duitse Weistraat in Kerkdriel.

Waterberging De Drielse Motte

Hoosbuien komen steeds vaker voor. Om overlast van water bij hevige buien te verminderen, is het belangrijk om regenwater tijdelijk te bewaren in een berging en geleidelijk af te voeren. Bij droogte kan de waterberging het water langer vasthouden om uitdroging van de grond te verminderen. Waterschap Rivierenland en gemeente Maasdriel legden daarom waterberging De Drielse Motte aan.

Monument De Asbergkamp

In de Middeleeuwen zag het gebied rondom de waterberging er heel anders uit. Het was een verdedigingsplek met een mottekasteel: een burcht op een heuvel. Hoogstwaarschijnlijk bouwde Hertog Jan I van Brabant de burcht in de Limburgse Successieoorlog. Op die historische plek staat nu monument De Asbergkamp. Het monument is tot stand gekomen met een bijdrage van bierbrouwer Hertog Jan.

Komt u naar de opening?

Kom dan bij voorkeur lopend of op de fiets i.v.m. de beperkte parkeerruimte. Het gebied kan modderig zijn, dus doe stevige schoenen of regenlaarzen aan! De opening is een doorstroomevenement, waarbij u zonder coronatoegangspas welkom bent. Medewerkers van Waterschap Rivierenland, gemeente Maasdriel, Hertog Jan en historici zijn aanwezig bij de opening.

Meer nieuws