Gemeente Maasdriel dementievriendelijke organisatie

Geplaatst op donderdag 23 september 2021

Op donderdag 23 september nam wethouder Anita Sørensen (Zorg & Welzijn) het certificaat ‘Dementievriendelijke organisatie’ van Alzheimer Nederland in ontvangst. We ontvangen het certificaat omdat we het onderwerp dementie bespreekbaar maken in Maasdriel. Daarnaast geven we informatie aan inwoners die daar behoefte aan hebben.

Wethouder Sørensen: “Jaarlijks krijgen ongeveer 20.000 mensen in Nederland een vorm van dementie. Het is dus van belang dat we dit onderwerp bespreekbaar maken zodat we inwoners kunnen ondersteunen die zelf, of in hun directe omgeving, te maken krijgen met dementie. Ik ben er trots op dat we dit certificaat hebben ontvangen. Het is een waardering van onze aanpak door Alzheimer Nederland."

Certificaat overhandiging

Wethouder Anita Sørensen ontvangt het certificaat uit handen van de heer J.Sinot van Alzheimer Nederland.

GOED omgaan met dementie

De afgelopen maanden hebben medewerkers van het klantcontactcentrum, de buitendienst, het gebiedsteam sociaal domein en wethouder Sørensen de training ‘GOED omgaan met dementie’ gevolgd. Het doel van de training is kennis opdoen en handvatten bieden om dementie te herkennen en hier passend op te reageren. De letters GOED staan voor geruststellen, oogcontact maken, even meedenken en dankjewel.

Geheugensteuntje

Een van de handvatten die we voor onze inwoners hebben ontwikkeld is het ‘Geheugensteuntje’. In deze folder, een samenwerking van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, Welzijn Bommelerwaard en Bibliotheek Rivierenland, vindt de lezer bruikbare informatie over dementie. De folder is door Bibliotheek Rivierenland en Welzijn Bommelerwaard toegevoegd aan hun ‘Geheugensteuntje’ informatiekoffer. Iedereen die met dementie te maken krijgt kan deze koffer gratis lenen via Bibliotheek Rivierenland. In de koffer zitten boeken, dvd’s en folders over geheugenproblematiek. Ook aan jonge kinderen is gedacht. In de koffer zitten boekjes waarin wordt uitgelegd wat dementie is. Dit helpt bij het begrijpen wat er met bijvoorbeeld opa of oma gebeurt.

Alzheimer Nederland

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal Nederlanders met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie. Wilt u meer weten over dementie of wat u, uw organisatie of bedrijf kan doen? Kijk dan op www.samendementievriendelijk.nl of www.alzheimer-nederland.nl.

Meer nieuws