Aangepaste coronamaatregelen vanaf 25 september

Geplaatst op woensdag 22 september 2021

Op 14 september was er weer een persconferentie over het coronavirus. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertelden hoe het nu gaat. Al bijna 13 miljoen mensen zijn geprikt tegen het coronavirus. Meer dan 11 miljoen mensen kregen al twee prikken. Door de prikken neemt het aantal besmettingen met corona af en stijgt het aantal mensen in het ziekenhuis niet. Daarom zijn mindere strenge regels nodig en mag er weer meer vanaf zaterdag 25 september. In november kijkt het kabinet hoe het gaat en welke regels dan nog nodig zijn.

Dit verandert er zoal vanaf 25 september

  • 1,5 meter afstand houden hoeft niet, mag wel. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven. Dat helpt om besmetting te voorkomen. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt daar aan bij.
  • Het coronatoegangsbewijs is vanaf 13 jaar verplicht in alle horeca binnen, op festivals, bij evenementen, bij sommige sportwedstrijden, in bioscopen en theaters.
  • Nachtclubs en discotheken mogen net als restaurants en cafés open tot 12:00 uur ’s nachts. 
  • Het thuiswerkadvies verandert: werk thuis als het kan, op kantoor als dat nodig is.
  • Het dragen van een mondkapje blijft verplicht op het vliegveld, in de taxi en het openbaar vervoer, maar niet meer op perrons en stations.
  • In het onderwijs is het dragen van een mondkapje niet meer nodig.

Coronatoegangsbewijs

U krijgt een coronatoegangsbewijs als:

  • u 2 prikken hebt gehad,
  • u corona hebt gehad en weer beter bent,
  • u een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud.

Het coronatoegangsbewijs zet u zelf op uw mobiele telefoon. Dat kan met de Coronacheck-app. Lukt het u niet om de app te installeren? Maak dan een papieren bewijs op coronacheck.nl en print het uit.  

Meer informatie

Kijk voor een overzicht van álle maatregelen en versoepelingen op de website van de Rijksoverheid.

Meer nieuws