Wethouder De Vreede neemt petitie watersport in ontvangst

Geplaatst op woensdag 19 mei 2021

Op woensdag 19 mei nam wethouder Jan-Hein De Vreede (recreatie en toerisme) namens het college van Maasdriel een petitie in ontvangst. De petitie met als titel ‘Behoud watersport in Maasdriel’ werd aangeboden door twee van de initiatiefnemers onder de vlag van recreatievereniging Den Berm.

De initiatiefnemers van de petitie maken zich zorgen over het voortbestaan van de watersport in Maasdriel en omgeving. De initiatiefnemers verzoeken de gemeente om samen met hen op zoek te gaan naar oplossingen waarmee enerzijds watersport in de regio wordt behouden en anderzijds de overlast van watersport wordt beperkt. De initiatiefnemers voelen zich gesteund door ruim 2000 handtekeningen van watersportliefhebbers en andere betrokkenen.

Handhaven

Aanleiding voor de petitie is het raadsvoorstel dat woensdagavond in de commissie Ruimte wordt besproken. Het college stelt de gemeenteraad voor de verordening recreatieoorden gemeente Maasdriel zeer beperkt aan te passen waardoor het handhaven van de geldende regels in en op het water komend seizoen al beter mogelijk is. Het is van oudsher verboden voor waterscooters en jetski’s om in het recreatiegebied De Zandmeren te varen. Toch gebeurt het wel, wat tot onveilige situaties leidt. Het is de verantwoordelijkheid van de waterpolitie om daar tegen op te treden, maar die heeft daar niet altijd voldoende capaciteit voor beschikbaar. Met de voorgestelde aanpassing van de verordening kunnen de boa’s van de gemeente Maasdriel op de aangewezen locaties vanaf het land handhavend optreden.

Kansen

Al het water rondom Maasdriel biedt veel kansen op het gebied van recreatie en toerisme. Wethouder De Vreede: “De watersportliefhebbers in onze gemeente hoeven zich geen zorgen te maken. We zijn juist met onze partners en buurgemeenten volop aan het investeren in de beleving op en rond de Maas. Samen willen we de toeristische en recreatieve potentie van de Maas optimaal benutten. Daar past een modernisering van onze recreatieverordening bij, waarbij we ons meer willen focussen op het positieve effect dat watersport met zich meebrengt en niet alleen op wat niet kan of mag. Tot welke aanpassingen dat moet leiden, bepalen we samen met de watersportsector, toeristische experts en onze partners op het gebied van recreatie en toerisme. Samen gaan we op zoek naar de balans tussen de vele vormen van watersportrecreatie en het rustig kunnen recreëren in onze prachtige omgeving, waarbij ook de veiligheid natuurlijk een belangrijk uitgangspunt is. Met de actualisatie van de verordening maken we dit najaar een start. Ik heb met de initiatiefnemers afgesproken hen daarbij te betrekken."

Overhandigen petitie watersport

Rick van Ballegooijen en Erwin van Heumen overhandigen petitie aan wethouder De Vreede.

Meer nieuws