Tijdelijke huurders in uw buurt?

Geplaatst op woensdag 28 april 2021

Bent u de eigenaar van een leegstaande schuur of loods? Dan bent u misschien wel een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Afgelegen loodsen en schuren zijn namelijk zeer geschikt om bijvoorbeeld drugs te produceren. In ruil voor grote geldbedragen wordt uw pand verbouwd tot drugslab, met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk dat u weet aan wie u verhuurt. Het is moeilijk om uit het criminele circuit te ontsnappen. U kunt maar één keer nee zeggen. Samen met de gemeente Zaltbommel en Meld Misdaad Anoniem (M.) starten wij de campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’. Met deze campagne willen wij u waarschuwen voor de gevaren van drugslabs in het buitengebied en de mogelijkheid van anoniem melden via M. bij u onder de aandacht brengen.

Drugslabs

Drugslabs zijn levensgevaarlijke, chemische fabriekjes waar synthetische drugs, zoals xtc en crystal meth, worden geproduceerd. Zo’n fabriekje wordt vaak slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing. Het drugsafval wordt achtergelaten of in de natuur gedumpt. En de aanwezigheid van criminelen in de buurt geeft vaak een onveilig gevoel. Door verdachte signalen te melden, helpt u ons om samen met onze partners hard op te kunnen treden tegen dit soort criminele activiteiten.

Verdachte signalen

Vaak kan een klein signaal al duiden op criminaliteit, zoals:

  • activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
  • onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
  • een chemische geur van anijs, aceton, ammoniak of amandel
  • jerrycans, blauwe vaten of IBC 1.000 liter containers
  • afgeschermde deuren of ramen
  • afzuiginstallaties via het dak
  • overmatige beveiliging met camera’s
  • afvoer van drugsafval via het riool of mestkelders

Andere verdachte signalen zijn bijvoorbeeld huurders die alleen contant of zelfs helemaal niet betalen, huurders die zich niet willen identificeren of geen afspraken willen vastleggen en onbekende tussenpersonen die zaken regelen. Ziet u iets verdachts of vertrouwt u een situatie niet? Meld het dan. Zo werken we samen aan een veilige leefomgeving.

Anoniem melden

Melden kan 24/7 volledig anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl. Daarnaast is M. zeven dagen per week telefonisch bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in de weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. M. ziet uw telefoonnummer niet in beeld wanneer u belt en noteert ook geen persoonsgegevens. Uw naam en adres worden niet bekend bij M., de politie of de dader. M. stuurt de melding door naar de politie en andere partners.

Meer nieuws