Vaccineren tegen corona? Laat u goed informeren

Geplaatst op dinsdag 2 februari 2021

In 2021 krijgt iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een vaccinatie beschermt uzelf, maar uiteindelijk ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen. Als het grootste deel van de mensen immuun is tegen corona, zijn er minder coronamaatregelen nodig.

Het is uw eigen keuze, dus laat u goed informeren. Voor meer informatie kijk op: coronavaccinatie.nl of op ggdgelderlandzuid.nl. Ook heeft het Rijk een folder met algemene informatie over coronavaccinatie in Nederland (PDF, 142.1 kB) gemaakt. Daarin leest u ook alles over onder andere de werking, de veiligheid, bijwerkingen, waarom het belangrijk is om u te laten vaccineren en de volgorde van vaccineren.

Veiligheid coronavaccin

Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

Soorten coronavaccins

In Nederland worden er meerdere coronavaccins gebruikt. Alle vaccins voorkomen dat mensen ziek worden van het coronavirus. Maar de manier waarop de vaccins werken, is verschillend. Op www.coronavaccinatie.nl  staan de goedgekeurde coronavaccins in Nederland en hun belangrijkste kenmerken.

Volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus

Sinds 6 januari 2021 worden Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Veel mensen hebben vragen over de volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus. Vanaf 6 januari kwamen bepaalde groepen zorgmedewerkers als eerste in aanmerking voor vaccinatie. Dit om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen. Sinds 18 januari 2021 krijgen ook mensen die niet in de zorg werken een oproep voor vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen. 

Vragen en antwoorden

Het is heel begrijpelijk als u vragen hebt over het coronavaccin. Lees de meest voorkomende vragen en antwoorden over de coronavaccinatie. Laat u goed informeren. Het is vervolgens aan u om de keuze te maken of u zich wel of niet wilt laten vaccineren. Heeft u een specifieke medische omstandigheid waardoor het alsnog moeilijk is een keuze te maken? Neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u adviseren en vragen beantwoorden over uw specifieke situatie.

Vaccinatie is een belangrijk middel in onze strijd tegen het coronavirus. Wij rekenen erop dat u uiteindelijk een verantwoorde afweging zult maken.

Meer nieuws