Zwemmen in grote rivieren levensgevaarlijk

Geplaatst op donderdag 23 juli 2020

Het is weer zonnig weer. Mensen zoeken dan verkoeling op de strandjes langs grote rivieren als de Maas en de Waal. Zwemmen in grote rivieren is levensgevaarlijk. Wij waarschuwen u voor de risico’s die zwemmen in rivieren met zich meebrengt. Zo hopen we ongelukken te voorkomen.

Temperatuurverschillen en sterke stroming

Een groot risico voor zwemmen in rivieren zijn de temperatuurverschillen in het water. Aan de rand van de rivier voelt het water warm aan, maar in het midden is het water een stuk kouder. Daarnaast kunt u worden meegesleurd door sterke stroming en draaikolken in het water.

Rivier is voor scheepvaart

Vanaf een binnenvaartschip bent u als zwemmer bijna niet zichtbaar. Een schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Ook de onderstroom die een schip veroorzaakt is verraderlijk.

Zwem in officieel zwemwater

Wij  raden u aan om alleen te zwemmen in officieel zwemwater. In Maasdriel wees de provincie Gelderland De Zandmeren in Kerkdriel en het Strandbad in Well aan als officieel zwemwater. Op www.zwemwater.nl vindt u actuele informatie over de zwemvoorzieningen.

Meer nieuws