Winnaars fotowedstrijd omgevingsvisie bekend

Geplaatst op vrijdag 10 april 2020

Wij gingen in februari op zoek naar de plekken waar inwoners van de Bommelerwaard het meest trots op zijn. Er zijn 19 prachtige foto’s ingezonden. In maart kon er op de foto’s gestemd en gereageerd worden. Dat is veelvuldig gedaan: er is maar liefst 580 keer gestemd. De winnaars zijn bekend.

De fotowedstrijd was onderdeel van de eerste fase van het ophalen van input voor de omgevingsvisie Bommelerwaard. De afgelopen maanden dachten inwoners, ondernemers, verenigingen, instellingen en partners van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel op verschillende manieren mee over de toekomst van hun leefomgeving. We voerden tijdens een actieweek straatgesprekken in de verschillende kernen en ontvingen honderden reacties via de ansichtkaartenactie, de fotowedstrijd en het digitale platform www.toekomstbommelerwaard.nl. Alle bijdragen die we kregen over de toekomst van de Bommelerwaard leiden uiteindelijk tot een omgevingsvisie voor het gebied.

De winnende foto’s

De winnaars zijn geworden:

  1. De dijk bij Rossum met 155 stemmen [foto Liza Bovenschen - Ossewaarde]
  2. Uitkijk over de Waal vanaf de dijk in Zuilichem met 134 stemmen [foto Elles Baan]
  3. Het slingerbos in Rossum met 102 stemmen [foto Niels van Houten]

Gefeliciteerd!

De winnende foto’s zijn te bewonderen op www.toekomstbommelerwaard.nl. De winnaars kregen een persoonlijke e-mail. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Hoe verder met de omgevingsvisie Bommelerwaard?

De geplande inloopavonden voor inwoners en samenwerkingspartners gingen niet door vanwege het coronavirus. Wij organiseren het gesprek met de samenwerkingspartners nu op een digitale manier. Samenwerkingspartners worden hierover door ons benaderd. Inwoners hebben in de eerste fase met hun opmerkingen en ideeën een hele goede bijdrage geleverd aan de opmaat naar een nieuwe visie op de Bommelerwaard. Wij roepen u op daarmee door te gaan via het digitale platform www.toekomstbommelerwaard.nl.
De inbreng uit deze gehele eerste fase levert een beeld op van de toekomst van de Bommelerwaard. Wij gaan met dit beeld vervolgens in de tweede fase weer naar u terug met meet-ups, al dan niet in digitale vorm. Daar komt dan een omgevingsvisie uit voort, die door de gemeenteraden wordt vastgesteld.

Over de omgevingsvisie en de Omgevingswet

De Omgevingswet zou op 1 januari 2021 in werking treden. De Rijksoverheid heeft de inwerkingtreding inmiddels uitgesteld. De precieze datum is nog niet bekend. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel gaan onverminderd door en streven er nog steeds naar om eind dit jaar een omgevingsvisie in concept klaar te hebben. De komende tijd moet blijken of dit streven in de huidige situatie, die wordt beheerst door het coronavirus, haalbaar is. De Omgevingswet vervangt alle wetten en regels voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. De Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van een stad of dorp. De omgevingsvisie is de basis voor het later op te stellen omgevingsplan. Dit plan vervangt onder andere alle bestemmingsplannen in de Bommelerwaard.

Meer nieuws