Inwoner uit gemeente Zaltbommel besmet met coronavirus

Geplaatst op dinsdag 3 maart 2020

Een man uit Kerkwijk (gemeente Zaltbommel) is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). De man is vrijdagavond opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. De patiënt wordt in strikte isolatie verzorgd en maakt het naar omstandigheden goed.

De man heeft zich vrijdagavond gemeld met griepachtige verschijnselen in het ziekenhuis en is opgenomen op de afdeling Interne Geneeskunde. Hij testte vrijdag negatief op Influenza en hoefde volgens de richtlijnen van het RIVM niet getest te worden op het coronavirus. Vanwege de zich snel opvolgende ontwikkelingen heeft het JBZ echter besloten om alle patiënten die met luchtwegklachten worden opgenomen voor de zekerheid op het coronavirus te testen. Afgelopen maandag 2 maart bleken de voorlopige testresultaten voor deze patiënt positief. De patiënt is om die reden direct in strikte isolatie geplaatst. Bevestiging van de uitslag volgde dinsdagavond vanuit het Erasmus Medisch Centrum. De kamergenoten van deze patiënt hebben geen klachten maar worden voor de zekerheid getest. Zij worden ook in isolatie verpleegd.

GGD Gelderland-Zuid is gestart met contactonderzoek

GGD Gelderland-Zuid brengt in kaart met wie deze man contact heeft gehad (contactonderzoek). Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen. Mochten deze contacten klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het nieuwe coronavirus.

Alert op nieuwe besmettingen

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Deze maatregelen verkleinen de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • was uw handen regelmatig,
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg,
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.

Heeft u klachten?

Heeft u koorts boven 38 graden met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heeft u de 2 afgelopen twee weken contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan contact op met uw huisarts.

Vragen en informatie

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus op www.rivm.nl.
Heeft u hierna nog een vraag?

  • Bel de landelijke informatielijn van de overheid: 0800 - 1351
  • Bel voor vragen over de situatie in de regio Gelderland-Zuid naar de GGD Gelderland-Zuid: 088 - 1447272.

Meer nieuws