Fietsende veteranen leggen krans in Hedel

Geplaatst op maandag 9 september 2019

Begin augustus 1944 landden de mannen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene op het strand van Arromanches in Normandië. Na een lange reis met gevechten in Frankrijk, België en Nederland beleefde de Brigade haar laatste inzet in Hedel, waarbij twaalf mannen het leven lieten. Vandaag werden deze mannen geëerd door de fietsende veteranen van het ‘I CAN Wounded Warriors Cycling Team’. Zij legden een krans bij het monument voor  de gevallenen van de Prinses Irene Brigade in Hedel.

De fietsers, een groep van bijna 30 mannen en één vrouw, bestaat voor een groot deel uit veteranen. Sommigen van hen maken deel uit van de Prinses Irene Brigade die tot op de dag van vandaag bestaat. De basis van het fietsteam wordt gevormd door veteranen die tijdens een missie een psychische en/of lichamelijke verwonding hebben opgelopen, militairen en politieagenten. Ze worden geflankeerd door buddyfietsers, waaronder drie Poolse politieagenten waarvan één de enige dame van het gezelschap is. Twee Poolse heren die de ‘bezemwagen’ besturen maken de club compleet. 

Vrijheid

De afgelopen zes dagen hebben zij de route van de Brigade van 1944-1945 afgelegd. De plaatsen die in deze missie een grote rol hebben gespeeld staan op het vaandel van de Brigade. Dit zijn ook de plekken waar de fietsers halt houden en een krans leggen. Hedel is de op één na laatste stop in de laatste etappe, in Oisterwijk stappen ze voor de laatste keer af. Na een speech van locoburgemeester Peter de Vries werd een krans gelegd. “Mooi dat jullie samen werken aan herstel en onderweg de mannen eren en bedanken voor de vrijheid waarvoor zij gevochten hebben. Een vrijheid waar wij vandaag de dag nog steeds in mogen leven”, zei De Vries hierover. Na een kop koffie met wat lekkers in het naastgelegen cafetaria stapten de veteranen weer op fiets voor het laatste stuk van de route.

Samen fietsen

De fietstocht is een initiatief van Ride 2 Live Life. Elk jaar organiseert deze stichting een uitdagende fietstocht voor veteranen met een psychische en/of lichamelijke verwonding. Door samen te fietsen leren de veteranen omgaan met hun verwonding die zij hebben opgelopen tijdens hun inzet voor vrede en veiligheid.

Blog over fietstocht

Meer lezen over de fietstocht? Veteraan en journalist Niels Roelen houdt op www.nielsroelen.com een blog bij waarin hij van dag tot dag de etappes beschrijft.

Meer nieuws