420 kilometer lopen voor herkenbaarheid dementie

Geplaatst op donderdag 11 juli 2019

In acht dagen dik vierhonderd kilometer wandelen tussen Maastricht en Den Helder. Stefan Vreugdenburg (55) wil hiermee aandacht genereren voor Stichting 2109, die zich inzet voor herkenbaarheid en veiligheid van mensen met dementie.

Stichting 2109 bestaat sinds 2015 en heeft dé 2109-button ontwikkeld. Deze button is effectief omdat het mensen met dementie herkenbaar maakt. De missie van Stefan is om zo veel mogelijk mensen met dementie aan deze button te krijgen. Maar minstens zo belangrijk is dat de button ook wordt herkend door de rest van Nederland, zodat zij in actie kunnen komen als ze iemand met een 2109-button zien ronddwalen.

Stichting 2109

Om zo veel mogelijk bekendheid te genereren voor Stichting 2109 en de button, loopt Stefan van 8 juli t/m 15 juli 420 kilometer tussen Maastricht en Den Helder. Tijdens zijn tocht lopen maar liefst 25 zorgwethouders en een burgemeester een eind met hem op, om te praten over de zorg voor mensen met dementie en wat de 2109-button specifiek kan bijdragen aan de herkenbaarheid en veiligheid van mensen met dementie.

Wandelen in de gemeente Maasdriel

Vandaag kwam Stefan door de gemeente Maasdriel. Wethouder Anita Sørensen verwelkomde Stefan op de brug over de Maas tussen Den Bosch en Hedel. Samen liepen ze de gemeente Maasdriel en de provincie Gelderland binnen. Stefan vertelt ondertussen het verhaal van een echtpaar in Zeist dat een vrouw zag die verdwaald en verward leek. Ze droeg een button, waardoor het echtpaar direct kon bellen met Stichting 2109. De vrouw werd snel herenigd met haar man die 10 minuten verderop op een camping stond. Dit verhaal illustreert wat een button kan betekenen voor mensen met dementie en hun naasten. Na het afscheid van wethouder Sørensen loopt Stefan verder. Vandaag naar Everdingen. En dan nog vier dagen door naar eindbestemming Den Helder.

Activiteiten rondom het thema dementie

Op maandagavond 15 juli organiseert Welzijn Bommelerwaard een korte training ‘Samen Dementievriendelijk’ in De Leyenstein in Kerkdriel. Iedere laatste donderdag van de maand organiseert Alzheimer Nederland het Alzheimer café voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere direct betrokkenen. Het eerstvolgende Alzheimer Café na de zomerstop vindt plaats op donderdagavond 19 september in De Weesboom in Ammerzoden.
Meer informatie over beide activiteiten staat op de website van Welzijn Bommelerwaard

Meer nieuws