Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Geplaatst op donderdag 27 juni 2019

De Gemeente Maasdriel gaat investeren in het verduurzamen van haar gemeentelijke gebouwen. In de begroting 2019 en het bestuursakkoord 2018-2022 is duurzaamheid als speerpunt opgenomen. Er ligt vanuit de rijksoverheid een verplichting om energiemaatregelen uit te voeren die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Daarom heeft de gemeente Maasdriel een gespecialiseerd bureau onderzoek laten doen naar het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.

Verduurzaming

De raad heeft toestemming geven om de wettelijk duurzaamheidsmaatregelen die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn uit te voeren. Daarnaast gaat de gemeente Maasdriel ook aan de slag met energiemaatregelen die een labelsprong  (verbetering van het energielabel) realiseren. Er wordt per locatie gekeken of de voorgestelde maatregel efficiënt is. Een aantal gebouwen zijn namelijk erg verouderd. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van daken, het aanbrengen van tripple glas, het vervangen van ketels of het aanbrengen van led verlichting. Deze maatregelen worden op een natuurlijk moment genomen bijvoorbeeld wanneer een oude installatie aan vervanging toe is.

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een actiepunt in het duurzaamheidsprogramma 2017-2020. Hiermee wordt een eerste stap gezet in de voor de energietransitie benodigde grootschalige opwekking van duurzame energie. De gemeente heeft hierin een voorbeeldfunctie. Daarom wordt al het gemeentelijk vastgoed onderzocht of deze gebouwen geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Energieneutraal

De hoogste ambitie van de gemeente Maasdriel met betrekking tot maatschappelijk vastgoed is de gemeentewerf in Hedel. Het doel is om deze energieneutraal te maken. De eerste stappen zijn hierin al gezet door de auto’s van enkele opzichters te vervangen door elektrische auto’s en het plaatsen van zonnepanelen gaat volgend jaar plaatsvinden.

Meer nieuws