Bommelerwaardse Waterweken van start

Geplaatst op dinsdag 7 mei 2019

‘Ik drink water, jij ook?’ Dit motto staat centraal tijdens de jaarlijkse Bommelerwaardse Waterweken die dit jaar van 13-26 mei plaatsvinden. Er doen deze keer 25 organisaties (totaal 56 locaties) mee aan het promoten van water als dorstlesser bij kinderen.

Kraanwater de beste dorstlesser
Tijdens de Bommelerwaardse Waterweken staat het water uit de kraan in het zonnetje. Kraanwater is namelijk een uitstekende dorstlesser. De consultatiebureaus, bibliotheken, Spel&, zorg- & welzijnsorganisaties en enkele scholen uit de Bommelerwaard brengen deze boodschap bij kinderen en hun ouders onder de aandacht. Opvallend is dat dit jaar vooral de kinderopvang flink vertegenwoordigd is: 16 kinderopvanglocaties doen mee aan de waterpromotie.
Wethouder Sørensen van de gemeente Maasdriel en Wethouder Bragt van de gemeente Zaltbommel ondersteunen deze actie van harte: “Helaas wordt er door onze jongste jeugd al veel zoete drankjes gedronken, in deze drankjes zit veel suiker. Terwijl er iets bestaat dat veel makkelijker én gezonder is: water uit de kraan. Want water is de beste dorstlesser! Daarnaast is water uit de kraan ook nog eens gemakkelijk én gezond’.

Leuk en lekker
Jolanda Noordzij (Kanteel Kinderopvang) vertelt waarom zij meedoen: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren dat water drinken normaal is. We stimuleren dat bijvoorbeeld door de watertap te vullen met een extraatje zoals munt, komkommer of sinaasappels. Kinderen vinden dit leuk en lekker. Ze vragen nu zelfs om water met een groente- of fruitsmaakje.” Ook Titia de Gruijter (Peuterspeelzalen Maasdriel) is blij met de aandacht voor waterdrinken: “Er zijn kinderen die het niet gewend zijn om water te drinken. De peuterspeelzaal is een goede plek om kinderen te laten ervaren dat water drinken heel gewoon en lekker is!”

Activiteiten
Wat doen deelnemende organisaties tijdens de Bommelerwaardse Waterweken:

  • Op 56 locaties komen draagbare watertaps te staan, zodat kinderen zelf water kunnen tappen.
  • Er vinden leuke waterproefjes plaats op scholen en BSO’s; ook gebruiken organisaties een leskist of gastles.
  • Deelnemende organisaties geven zelf het goede voorbeeld: bij 16 organisaties wordt deze weken alleen water en thee (zonder suiker) gedronken.
  • Op vrijwel alle locaties worden vrolijke posters opgehangen en krijgen kinderen de mogelijkheid om een leuke kleurplaat in te kleuren.
  • Het consultatiebureau deelt aan ruim 300 kinderen waterbekers uit tijdens hun spreekuren.

Meer nieuws