Informatiebijeenkomst Asbestdaken voor (voormalig) ondernemers

Geplaatst op dinsdag 23 april 2019

Asbest zit in nog veel daken van oudere woningen en bedrijfspanden. Asbest kan, als het vrijkomt bijvoorbeeld bij brand of een verbouwing, ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom is sinds 1993 het gebruik van asbest verboden. Is uw (bedrijfs)pand gebouwd voor 1993? Dan is de kans groot dat er asbest op uw dak ligt. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Heeft u een asbestdak? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering daarvan. Maar omdat wij als gemeente net als u veel waarde hechten aan een gezonde leefomgeving willen wij u hier graag bij helpen. Daarom nodigen wij bedrijven en agrariërs van harte uit voor een informatiebijeenkomst op 19 juni. Zo zorgen wij samen voor een gezonde en veilige leefomgeving in Maasdriel en Zaltbommel. Op een later tijdstip volgt een informatiebijeenkomst voor particulieren.

Waarom asbest verwijderen?

Asbest hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het kan wel. Zodra een asbestdak beschadigd raakt, komen er asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor uw gezondheid en die van uw omgeving. Niet alleen het natuurlijke verweringsproces tast een asbestdak aan: ook een hagelbui of storm kan ervoor zorgen dat asbestvezels vrijkomen. Misschien heeft u ook weleens  gelezen of gehoord dat er bij een brand schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.”  Vaak gaat het hier dan ook om asbest.

Om deze risico’s te verkleinen en uit te sluiten, werkt de regering aan een verbod op asbestdaken. Wordt het verbod wettelijk bepaald, dan moeten asbestdaken voor 2025 verwijderd worden. Inclusief alle andere asbestmaterialen die blootgesteld zijn aan de buitenlucht. Het is een taak van de gemeente om er op toe te zien dat tegen die tijd het verbod wordt nageleefd.

Naast de gezondheidsrisico’s kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Raakt uw dak beschadigd, dan heeft u mogelijk een minder of onbruikbaar pand. Alleen een specialist mag dan uw dak vervangen en uw omgeving moet asbestvrij worden gemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid. Afhankelijk van uw situatie, vergoedt  uw verzekering dergelijke kosten minder of helemaal niet meer.

Op https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/asbest-in-daken leest u alles over asbestdaken en het verwijderen ervan.

Informatiebijeenkomst voor ondernemers en (voormalig) agrarisch ondernemers

Bent u eigenaar van een bedrijfspand met een asbestdak, dan willen wij u graag informeren over wat nu te doen. Daarvoor organiseren we een informatiebijeenkomst.

Deze zal plaatsvinden op:
19 juni van 18:30 tot 21:30 uur in het Van der Valk hotel Zaltbommel

In verband met een maximaal aantal deelnemers willen wij u vragen zich vooraf aan te
melden via bijeenkomstasbestdaken@bommelerwaard.nl. VOL = VOL.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op via het telefoonnummer 14 0418 of kom naar een van onze voorlichtingsavonden.

Meer nieuws