Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk? Let dan op

Geplaatst op maandag 25 februari 2019

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU). Dit is de Brexit. Op dit moment weten we nog niet hoe de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er dan uit ziet. Sluit het Verenigd Koninkrijk geen overeenkomst met de Europese Unie voor 29 maart? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw buitenlandse rijbewijs. Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont of werkt u in Nederland? Let dan op!

Als er geen overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is op 29 maart 2019, dan hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU/EVA-landen. Wat betekent dit voor u en uw buitenlandse rijbewijs?

Ingeschreven voor 29 maart 2019

Heeft u zich voor 29 maart 2019 ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Maasdriel? Dan heeft u na 29 maart 2019 nog 15 maanden de tijd om uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk om te wisselen. Tijdens deze 15 maanden kunt u het rijbewijs onder dezelfde voorwaarden omwisselen als voor de Brexit. U kunt een afspraak maken met team Publieke Dienstverlening.
Heeft u zich voor 29 maart in Nederland ingeschreven? Dan mag u vanaf 29 maart 2019 dus nog 15 maanden met uw geldig rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland rijden.

Heeft u een Nederlands rijbewijs gehad?

Heeft u in het verleden een Nederlands rijbewijs gehad? En was dat rijbewijs nog geldig na 30 juni 1985? Dan kunt u ook na 29 maart 2019 uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk omwisselen voor een nieuw Nederlands rijbewijs. Voor het omwisselen van uw rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs maakt u een afspraak.

Inschrijven vanaf 29 maart 2019

Laat u zich vanaf 29 maart 2019 inschrijven in de basisregistratie personen (BRP) van de Nederlandse gemeente? Dan kunt u alleen uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk omwisselen als u voor werk in Nederland bent en onder de 30% regeling valt van de belastingdienst . U vraagt via de gemeente waar u staat ingeschreven de omwisseling van uw rijbewijs aan. Heeft u geen 30% regeling van de belastingdienst? Dan is het niet mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen. Om een Nederlands rijbewijs te krijgen moet u theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Ga voor meer informatie naar www.cbr.nl.

Schrijft u zich na 29 maart 2019 in Nederland in? Dan mag u nog slechts 185 dagen vanaf 29 maart met uw buitenlandse rijbewijs rijden.

Niet rijden tijdens omwisseling

Wisselt u uw rijbewijs om voor een Nederlands rijbewijs? Houdt u er dan rekening mee dat u tijdens de omwisseling niet op de openbare weg mag rijden. De omwisseling kan 2 weken in beslag nemen. Rijdt u tijdens deze periode wel op de openbare weg, dan kunt u hiervoor een boete krijgen.

Bent u beroepschauffeur?

Dan gelden er andere regels. Heeft u een kwalificatiekaart (code 95)? Dan is het advies om uw rijbewijs samen met de kwalificatiekaart voor 29 maart 2019 om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Vanaf 29 maart 2019 is het niet meer mogelijk om uw kwalificatiekaart (code 95) bij te laten schrijven op een Nederlands rijbewijs. Dit betekent dat u uw vakbekwaamheid opnieuw in Nederland moet halen.

Rijbewijs uit Gibraltar

Heeft u een rijbewijs uit Gibraltar? Dan gelden dezelfde regels als voor een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over de geldigheid van uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk of het omwisselingen van uw rijbewijs leest u ook www.rdw.nl.

Meer nieuws