Gemeente en inwoners Julianastraat koppelen af

Geplaatst op donderdag 14 februari 2019

Tijdens de werkzaamheden in een groot deel van de Julianastraat is ook het regenwater afgekoppeld van het rioolwater. Dit wil zeggen dat regenwater niet meer in het vuilwaterriool terecht komt. Het afkoppelen van zoveel mogelijk regenwater is van belang voor de werking van het riool en voor het klimaat. De gemeente Maasdriel heeft intensief samengewerkt met de bewoners van de bestaande woningen aan de Julianastraat om de regenpijp aan de voorzijde van de woning af te koppelen van het vuilwaterriool.

Voorheen werd het regenwater in de Julianastraat afgevoerd naar de riolering waarop ook het vuilwater van de woningen is aangesloten. Sinds de herinrichting van de weg is er een aparte riolering aangelegd voor afvoer van regenwater. Door regenwater niet in het riool te laten stromen kan het rioolstelsel de afvalwaterstroom veel beter aan. Ook is regenwater schoon; dat willen we graag zo houden. In het riool wordt het vermengd met afvalwater en dat is zonde. Wanneer regenwater in het riool terechtkomt, wordt het naar de rioolzuivering gepompt. Er gaat dan onnodig veel (schoon) water naar de zuivering, dit kost erg veel energie.

Door de regenpijp van de woning af te koppelen van het riool en een gootje in de tuin van de bewoners aan te leggen, stroomt het regenwater nu via het trottoir naar de straat. Vanaf de straat stroomt het water via de putten verder naar het regenwaterriool dat afvoert via de Kromsteeg naar de vijvers aan de Bulkseweg. De bewoners hadden keuze uit diverse gootjes in allerlei vormen en materialen. In samenspraak met de afkoppeladviseur is er per woning de beste keuze die het beste past in de sfeer van de tuin. De gemeente is blij met het resultaat van de samenwerking en wil dit in de toekomst samen met inwoners op meer plaatsen gaan doen.

Meer nieuws