Maas- en Waaljutters staken handen uit de mouwen in gemeente Maasdriel

Geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018

Samen met toneelvereniging Van Alles Wa ruimde wethouder Van Hoften op 20 oktober de uiterwaarden van de Maas en Waal op. In deze editie van het Maas- en Waaljutten verzamelden 150 vrijwilligers van tien verschillende Maasdrielse verenigingen 2110 kilo afval in de gemeente Maasdriel. Deelnemers vonden diverse soorten afval van barbecues en plastic, tot staalkabels van boten. Met het jutten van de uiterwaarden dragen de verenigingen hun steentje bij aan het verminderen van het zwerfafvalprobleem. In ruil hiervoor krijgen zij een bijdrage voor de clubkas.

Toneelvereniging van Alles Wa

Toneelvereniging Van Alles Wa neemt sinds de eerste editie deel. De weersvoorspelling voor zaterdag was zeer gunstig. De senioren waren daarom extra positief gestemd. Na een rustige opstart met thee en koffie, verzamelden leden zich in Heerewaarden ter hoogte van Bato’s Erf om samen met wethouder Van Hoften en zijn dochter zwerfafval te ruimen. Nadat de hesjes, handschoenen, afvalzakken en grijpers waren verdeeld, ging iedereen aan de slag. Om het moment vast te leggen, was dit jaar een filmploeg aanwezig. Leden troffen grote hoeveelheden afval aan op dit stukje tracé. Gelukkig was een trekker met aanhanger geregeld, die meerdere keren vol zat. Moe maar voldoen keerden zij aan het begin van de middag terug, om de jutdag gezamenlijk af te sluiten onder het genot van een maaltijd.
Iedere uiterwaarde van de Maas en Waal heeft zijn eigen charme en verhaal. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige natuur langs de rivieren. Een mooi stukje Nederland waar geen zwerfafval hoort te liggen. Na de hoogwater- en recreatieve periodes blijft er in het gebied zwerfafval achter. Dit is uiteraard slecht voor het milieu, voor mens en dier.

Sinds 2015

Dit is niet de eerste keer dat er een opruimactie plaats heeft gevonden. De gemeente Maasdriel is in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten. In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al veel mensen bewust gemaakt van het zwerfafvalprobleem en zijn er al diverse opruimacties georganiseerd. De opruimacties hebben nut. Ieder jaar worden grote aantallen zwerfafval verwijderd. “dankzij de inzet van vrijwilligers zijn de oevers van de Maas en waal weer een stuk schoner”, aldus wethouder Van Hoften.

U kunt de video bekijken op de facebook pagina van de gemeente Maasdriel

Meer nieuws