Afval scheiden, heel gewoon!

Geplaatst op vrijdag 22 juni 2018

HOEVEEL RESTAFVAL HOUDT U NOG OVER?

Vanaf 1 januari 2019 halen we uw afval op een andere manier op dan u gewend bent.
U brengt uw restafval vanaf 1 januari naar een ondergrondse container bij u in de buurt. Het afval dat gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken, blijven we bij u thuis ophalen. Denk bijvoorbeeld aan groente-, fruit- en tuinafval, papier en plastic verpakkingen en drinkpakken. Maar nieuw is dat u ook blik vanaf 2019 gescheiden kunt aanbieden.
Als u in het buitengebied woont, kunt u er overigens voor kiezen om uw restafvalcontainer te behouden. Deze wordt dan eenmaal per maand geleegd.

De helft minder restafval: het kan!

De gemeente wil u met deze nieuwe aanpak stimuleren om uw afval zoveel mogelijk te scheiden waardoor u zo weinig mogelijk restafval overhoudt. In gemeenten waar ze al werken met dit systeem vermindert de hoeveelheid restafval met ongeveer 50%.

Waarom afval anders aanbieden?

De Nederlandse overheid heeft alle gemeenten de opdracht gegeven om er samen met hun inwoners voor te zorgen dat we veel minder restafval overhouden. Door ons afval beter te scheiden hoeven we minder restafval te verbranden en houden we veel meer grondstoffen over die we opnieuw kunnen gebruiken.

Uitgebreide informatiecampagne

De nieuwe aanpak roept vragen en zorgen op bij de inwoners. Hoe zit het met luiers en incontinentiemateriaal? Waar komen de ondergrondse containers? Hoe gaat het als mensen slecht ter been zijn?
Avri besteedt daarom dit jaar veel aandacht aan voorlichting. We leggen uit wat de nieuwe manier van afval aanbieden voor de inwoners betekent, beantwoorden vragen en geven veel tips om afval nog beter te scheiden. Binnenkort valt de nieuwsbrief 'Afval&zo' op de mat met informatie over het nieuwe beleid en de ondergrondse containers. Avri gaat in de hele regio met inwoners in gesprek tijdens inloopavonden en lokale evenementen. Daarnaast informeren we de inwoners via post, de krant, sociale media en de website www.afvalscheidenheelgewoon.nl.

Heeft u toch nog andere vragen over de nieuwe manier van afval aanbieden? Op 25, 26, 27 juni en
2, 3, 4 juliĀ  beantwoorden de medewerkers van de Avri graag telefonisch uw vragen. Op deze avonden kunt u van 18.00 tot 21.00 uur bellen naar 0345- 58 53 53.

Meer nieuws