Bord geschiedenis grafheuvel Alem onthuld

Geplaatst op maandag 5 maart 2018

De wethouder Jan-Hein de Vreede onthulde samen met de dorpsraad van Alem op donderdag 1 maart het bord bij de grafheuvel Alem. Op verzoek van de dorpsraad is het bord gemaakt en op deze plek geplaatst. Op het bord staat de geschiedenis van de grafheuvel, zodat iedereen die langs dit idyllische plekje komt kan lezen hoe het is ontstaan. “Kennisneming en bewustwording van de geschiedenis van een plek geeft deze plaats extra betekenis" zei wethouder de Vreede. “Ik roep bewoners op om plekken aan te wijzen die ook zo’n bord met historische achtergrondinformatie kunnen gebruiken”.

Geschiedenis – tekst op bord

Op de hoek van de Sint Odradastraat en De Steeg (toen nog de Nieuwe Dijk) in Alem stond tot 1911 een kolossaal landhuis. Destijds was dit het mooiste pand van Alem. Het werd in 1792 gekocht door Wouter Schiffer (1742-1820), een rijk geworden zoon van een arme Duitse immigrant.

Schiffer betaalde 2020 gulden voor het Alemse landhuis met de bijbehorende grond tot aan de Piekenwaard. Daarvoor kreeg hij de beschikking over een aanzienlijk aantal grote vertrekken, een ruime stalling voor de paarden en ‘het gerij’, een tuin met boomgaard, een brouwerij en een melkerij. Omdat het woonhuis tien ramen én een verdieping had viel het pand in de hoogste klasse van de onroerendgoedbelasting. Er moest maar liefst 45 gulden per jaar voor betaald worden.

Steenbakkerij

Schiffer en zijn vrouw Geertruida, een schoolmeestersdochter uit Engelen, kregen acht kinderen. Een van hun zonen, Cornelis (1793-1873), zette in 1836 samen met een neef -op Alems grondgebied in Rossum- een steenbakkerij op.

Cornelis had eigenlijk meer belangstelling voor waterstaatszaken. Daarom distantieerde hij zich geleidelijk aan van de gang van zaken in de Alemse steenbakkerij en droeg die over aan zijn jonge neef Wouter Willem Jansen (1820-1882).

Wouter Jansen en zijn Belgische vrouw Pauline woonden aanvankelijk bij de fabriek, op hetzelfde terrein als de arbeiders. Nadat het huis van Schiffer drastisch was verbouwd namen de Jansens er in 1873 hun intrek. Inmiddels had Wouter Jansen in 1870 toestemming gekregen om achter in de grote tuin van het landgoed een familiebegraafplaats aan te leggen.

Begraafplaats

Deze begraafplaats ziet u hier voor u. ‘Den Berg’ ligt op een plateau dat via 20 treden te bereiken is. Naast het plateau bevindt zich een hogere terp, oorspronkelijk aangelegd om een uitkijktoren op te bouwen. Daar is -mogelijk vanwege geldgebrek- nooit iets van gekomen. Dit geldgebrek was waarschijnlijk ook de reden dat de drie dochters Jansen na de dood van hun moeder Pauline de begraafplaats in 1916 hebben overgedragen aan de hervormde kerkelijke gemeente van Lith. Na de Maascorrectie in de jaren ’30 waarbij Alem van Lith gescheiden werd kwam er van onderhoud niets meer terecht. ‘Den Berg’ en het gravenplateau werden één grote woestenij.

Herstel

In de jaren ’90 heeft de gemeente Maasdriel het plateau en de borstwering hersteld en kregen ook de grafstenen een opknapbeurt. De zerk van Cornelis Schiffer was gebroken. Na zijn overlijden werd zijn lichaam in 1873 per schip van Den Haag naar Alem gebracht. De kist was zo zwaar dat een aantal Alemers werd opgetrommeld om deze naar de begraafplaats te brengen. Door het gewicht ging het gerucht dat er kostbaarheden in de kist lagen. Jaren later werd grafschennis gepleegd waarbij de steen brak. De grafschenders kwam bedrogen uit; dat de kist zo zwaar was kwam waarschijnlijk omdat die met een dikke laag lood was bekleed. Dat gebeurde in die tijd wel vaker.

Meer nieuws