Leerlingen groep 8 krijgen ‘Alcohol nee’-contract

Geplaatst op dinsdag 28 juni 2016

Gemeenten, GGD en IrisZorg vinden het belangrijk om leerlingen en hun ouders/verzorgers goede informatie over alcohol te geven. En ze  willen ouders stimuleren hierover met hun kinderen in gesprek gaan.

Na de zomervakantie gaan de groep 8 leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Een nieuwe omgeving en allerlei veranderingen. Als kinderen naar de brugklas gaan proberen ze graag nieuwe dingen uit. Daarom is dit hèt moment om over alcohol te praten. De leerlingen krijgen een speciaal ‘Alcohol nee’-contract dat ze samen met hun ouders kunnen ondertekenen. Ze beloven hun ouders/verzorgers geen alcohol te drinken tot ze 18 jaar zijn.

Uit onderzoek in de regio Rivierenland bleek dat ouders/verzorgers wel weten dat ze grenzen moeten stellen over alcoholgebruik. Maar ze weten niet precies hoe ze dit moeten doen. Daarom krijgen de leerlingen ook informatie voor hun ouders met tips over dit onderwerp. Ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan ze zelf denken. Vooral bij het uitstellen van de leeftijd waarop ze gaan drinken spelen ouders een belangrijke rol.

Voorkomen vroegtijdig gebruik

Het terugdringen van alcohol onder jongeren blijft speerpunt in regio Rivierenland. Gezamenlijk doel is dat iedereen het normaal vindt dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Gemeenten, GGD en IrisZorg werken daarom ook met o.a. het voortgezet onderwijs, sportverenigingen en festivals in Rivierenland samen om het alcoholgebruik terug te dringen.

Meer nieuws