Maasdriel bestrijdt onkruid zonder chemicaliën

Geplaatst op maandag 30 mei 2016

Tot en met 2015 maakte de gemeente Maasdriel nog meerdere keren per jaar gebruik van Roundup, een middel wat onkruid bijna per direct af laat sterven. Door een wetswijziging in de toelating van chemische middelen is het gebruik van Roundup niet meer toegestaan en heeft de gemeente een andere (chemisch vrije) onkruidbestrijdingsmethode moeten kiezen.

Onkruid bestrijden met heet water

Vanaf april 2016 wordt het onkruid bestreden met heet water (WAVE-methode). Een machine spuit water van ongeveer 98o C op het onkruid. Hierdoor sterft eerst het blad af en na enkele behandelingen ook de wortels van het onkruid. 

Doordat met heet water gewerkt wordt is de milieubelasting voor de omgeving minimaal en ontstaat geen schade aan de inrichting of geparkeerde auto’s. Met de WAVE-methode beheert de gemeente op een duurzame manier de openbare ruimte.

Wat gaat u merken van deze verandering?

Over het algemeen zult u weinig verschil merken tussen de chemische bestrijding en de WAVE-methode. Het kan af en toe voorkomen dat onkruid iets langer blijft staan. Het duurt met de nieuwe methode immers even voordat het effect van de behandeling zichtbaar is.

Wat kunt u zelf doen om onkruidgroei tegen te gaan?

De gemeente heeft een aannemer gevraagd de onkruidbestrijding met de WAVE-methode uit te voeren. Maar de aannemer kan niet overal tegelijkertijd zijn. We vragen daarom aan de inwoners van Maasdriel om af en toe zelf ook iets aan onkruidbestrijding te doen. Dat kan eenvoudig door bijvoorbeeld:

Zelf de stoep te vegen

Onkruid groeit het gemakkelijkst tussen de stoeptegels en op plaatsen waar de verharding niet helemaal aansluit. Bijvoorbeeld rondom paaltjes of langs gebouwen. Door regelmatig te vegen worden de voedingsstoffen voor het onkruid weggehaald en is er minder kans op onkruidgroei. Eén keer in de maand de stoep voor uw woning vegen maakt al een groot verschil!

Geen obstakels op de stoep plaatsen

Wanneer obstakels (bijv. bloembakken, bankjes, uitstallingen o.i.d.) langere tijd op de stoep staan hoopt zand en vuil zich daaromheen op. Dit is een goede voedingsbodem voor onkruid. Daarnaast belemmeren obstakels de toegankelijkheid van de stoep voor de WAVE-machine. Het kan daardoor voorkomen dat delen van de verharding niet behandeld kunnen worden. Het verzoek is dan ook obstakels zo snel mogelijk weg te halen.

Meer nieuws